Biddy Basket – monen juniorin ensimmäinen kosketus kansainväliseen korikseen!

 

palloiluhalli002

Petteri Koponen, Tuukka Kotti, Minna Sten, Dionne Pounds, Lauri Markkanen – lista on todella pitkä. Kaikki ovat tuttuja nimiä aivan Suomen koriksen terävimmästä kärjestä ja Petteri kuuluu nykyään Barcelonan miehistössä myös kansainvälisiin huippunimiin. Kaikille yhteistä on myös Biddy-tausta. Heistä jokainen on päässyt junnuna Biddy Basketin kautta kokemaan kansainvälisiä pelejä ja saaneet sitä kautta ison harppauksen omalle uralleen.

Kisakeskus on Biddy Basketin tärkein yhteistyökumppani!

 salissa

Biddy Basket leireili 30.9. – 2.10. Kisakeskuksessa. Valmentaja ja Biddy Basketin puuhamies Pekka Hartikainen kertoo, että tämän kertainen leiri kerää 220 tyttöä ja poikaa ympäri Suomea viettämään todella tiivistä viikonloppua koripallon parissa. Edustettuina on yhteensä 35 eri seuraa ja pelaajien ikärakenne on 10 – 12 vuoden väliltä. Kauimmaiset pelaajat tulevat Äänekoskelta, Kauhajoelta ja Kotkasta. Siinä riittää todellakin organisoitavaa ja koko viikonloppu on aikataulutettu lähes minuuttitarkkuudella. Pekka on toiminut yli 30 vuotta koripallon parissa ja siinä ajassa on ehtinyt kertyä aikamoinen rutiini myös korisleirien järjestämisistä. ”Meillä on täällä 10 valmentajaa mukana, joten kyllä meiltä myös hartioita löytyy” – kertoo Pekka leirin taustavoimista. ”Näillä leireillä on aina ilmoittautumiset ja majoittumiset se alkupään kinkkisin paikka. Korisharjoitukset sujuvat sitten vanhalla rutiinilla”. Hänen mukaansa Kisakeskuksesta on tullut vuosien mittaan niin tuttu paikka, että sitä on alettu kutsua sisäpiirissä jo Biddy Centeriksi. Pekan mielestä Kisiksen parhaita puolia ovat tuttu ja turvallinen ympäristö sekä koko henkilökunnan hyvä yhteistyökyky. ”Respa on ystävällinen ja huolto toimii – koemme olevamme aina tervetulleita”. Myös keittiö saa kiitosta. ”Kyllä Oilin eväillä viikonloppu pärjätään”.

Yksi leirien keskeisimmistä ja kasvatuksellisesti tärkeimmistä asioista on Pekan mielistä nuorten itsenäistyminen ja sosiaalisten taitojen kasvu. Tämä ei ole enää se tuttu ja turvallinen oman seuran yhteisö, vaan leirien aikana tutustutaan myös muiden seurojen pelaajiin ja opitaan yhteispeliä ennestään vieraiden nuorten kanssa. Amerikan matkoista Pekka kertoo hauskalla tavalla: ”Kun lennämme pelireissulle, niin nuoret kuuluvat vielä Frankfurtin välilaskulla eri seuroihin, mutta Amerikan maaperälle laskeutumisen jälkeen ollaan jo yhtenäinen Biddy-joukkue”. Sen saa aikaan yhteinen 30 tunnin matkustaminen!

Koris on koko perheen harrastus

koko-perheen-harrastus

Salolainen Vihiniemen perhe oli tullut päiväkäynnille Kisikseen katsomaan, miten Wiljami-pojan leiri sujuu. Vihiniemen perhe on todellinen korisperhe, sillä kaikki 3 poikaa ovat pelanneet jo pienestä pitäen. Äiti Sirkku kertoi, että Biddy-toiminta on heille hyvin tuttua, sillä vanhempi poika on jo aiemmin päässyt mukaan Amerikan matkalle. ”Minullakin on tavoitteena samalle matkalle” – totesi Wiljami, 12v ja tämän Salon Vilppaassa pelaavan takamiehen tavoitteet vaikuttavat hyvin selkeiltä. Isä Ari seurasi samaan aikaan kännykästä tulospalvelua keskimmäisen pojan SM-karsinnoista Orimattilasta. ”Voitto tuli, vaikka oltiin puoliajalla pahasti tappiolla” – totesi Ari tyytyväisenä. Ari ja Sirkku korostivat myös kansainvälisten pelireissujen kasvattavan nuorten sosiaalisia taitoja sekä ymmärrystä eri kulttuurien tapoihin. ”Amerikan perhe ihmetteli, kun pojat ottivat kuuliaiseen tapaansa kengät pois jalasta, kun mentiin sisään” – se ole paikallinen tapa, Ari naureskelee. Vanhemmat kertovat, että lähes 15 vuotta on oltu mukana junnukoriksen parissa. Siinä on riittänyt koko perheelle mukavaa ja yhteistä harrastusta, olipa kyseessä sitten valmennus tai huoltojoukoissa toimiminen.

Leirin aikana tutustuttiin myös ulkolajeihin

biddy-basket-_frisbeegolf

Leirin harjoitusten välillä on mahdollista tutustua myös muihin Kisiksen tarjoamiin liikuntamuotoihin. Hiljattain valmistunut täysmittainen ja haasteellinen frisbeegolfrata tarjosi pojille väliaikaohjelmana täysin toisen tyyppistä liikuntaa. Lähtöä olivat suunnittelemassa Aarne Laakso (Turun NMKY), Rasmus Lindberg (Tapiolan Honka), Väinö Köninki (Tapiolan Honka), Aapo Kuivalainen (MaSu), Patrik En (Kouvot) sekä Lauri Heikkilä (Kouvot). Laji oli muutamalle pojalle tuttua entuudestaan ja hyvinhän ne avausheitot lähtivätkin Kisiksen vaativalle avausväylälle. ”Safka on ollut hyvää” – oli poikien terveiset Kisakeskuksen ruokalalle!

Keväällä taas Kiskikseen!

hartikainen

”Aloitimme yhteistyön Kisakeskuksen kanssa noin 10 vuotta sitten. Tämä on meille sopivan kokoinen ja oloinen paikka sekä sopii juuri näille ikäluokille” – Pekka Hartikainen kertoo leiripaikan valinnasta. Yhteistyö tuntuu toimivan kaikin puolin, koska jenkkeihin lähtevien joukkueiden viimestelyleiri pidetään myös Kisiksessä 24 – 26.2.2017. ”Täällä meidän on hyvä olla” – toteaa Pekka ja lähtee vetämään seuraavaa harjoitusta.

 

biddy-logo

Mikä on Biddy Basket?

Biddy Basketball on Yhdysvalloissa toimiva nuorille koripallotoimintaa järjestävä organisaatio. Toiminnan johtavana ajatuksena on opettaa ja kehittää koripallon perustekniikoita, perustaktiikoita ja oikeanlaista asennetta alusta alkaen perusteellisesti, ennen pelaajien siirtymistä varsinaiseen kilpaurheiluikään. Biddy Basketball haluaa ennen kaikkea asenteellisesti opettaa nuorille oikeanlaista kilpailua, jossa jokainen uskaltaa lähteä kilpailemaan ja haastamaan rohkeasti, tuomalla esiin kaiken osaamansa, jokaisessa harjoituksessa, pelitapahtumassa ja tilanteessa, oli vastassa sitten maan huonoin tai paras joukkue tai pelaaja

Suomessa toiminnasta vastaan Biddy Basket ry, jonka synnyinsanat luettiin jo vuonna 1979. Suomesta osallistuu nykyään vuosittain USA:n lopputurnaukseen kaksi poikien joukkuetta (2×12 pelaajaa) ja kaksi tyttöjen joukkuetta (2×12 pelaajaa). Matkalle mukaan valitut pelaajat saavat koripallo-opin lisäksi matkalta paljon upeita kokemuksia, mm. perhemajoituksen myötä, joista heille on apua ja hyötyä varmasti koko loppuelämäksi. Biddyn periaatteiden mukaisesti leirien tarkoitus on opettaa hyvien kokeneiden valmentajien kautta koripallon perusasioita ja arvoja, eikä niillä suoriteta pelkästään pelaajavalintoja. Leirit ovatkin saaneet suuren suosion ja niille osallistuu vuosittain pelaajia ympäri Suomea.

Kyseessä on täysin vapaaehtoinen pelimatka. Joukkue ei ole maajoukkue, eikä Suomen Koripalloliitolla ja Biddy Basket ry:llä ole muuta yhteistä kuin päämäärä kehittää lajia ja se, että yhdistys on Koripalloliiton jäsen. Lapset asuvat Yhdysvalloissa ensisijaisesti perheissä, joissa he joutuvat kommunikoimaan vieraalla vieraalla kielellä ja näkevät amerikkalaisen arjen. Jos kentällä on tapahtunut hyvää kehitystä vuosien aikana, niin suomalaisnuorten kansainvälisyydessä, itseluottamuksessa ja kielitaidossa kehitys on ollut suorastaa valtava! Monet matkalle osallistuneet ovat myös ystävystyneet isäntäperheisiin niin, että myöhemmin jopa opiskelupaikkoja on järjestetty perheiden kautta.