Liikuntaa ja virikkeitä joka lähtöön – EKL:n virkistyspäivä Kisiksessä

ekl-molkky

EKL:n Uudenmaan ja Helsingin piirien virkistyspäivä Kisakeskuksessa 30.9.2016. Kisakeskuksen iso parkkipaikka alkoi täyttyä nopeasti, kun bussi toisensa jälkeen kurvasi pihaan perjantai-aamuna 30.9. Oli alkamassa EKL:n Uudenmaan ja Helsingin piirien virkistyspäivä Kisakeskuksessa. Muutaman päivän kestänyt matalapaine alkoi myös väistyä samaan aikaan ja sininen taivas näyttäytyi pilviverhon takaa. Tämä lupasi hyvää ulkoilulajien kannalta.

Kun noin 200 aktiivista ja energistä senioria purkautuu ulos busseista, niin siinä on aistittavissa todellista tekemisen meininkiä. Tutut morjestivat iloisesti toisiaan ja jo parkkipaikalla kuului ensimmäiset haasteet; ”tänä vuonna viemme teiltä muuten mölkkymestaruuden.”

Päivä alkoi Kisakeskuksen toimitusjohtajan Merja Vuorisen tervehdyksellä ja tietysti virkistyspäivän teemaan sopivalla aamujumpalla. Päivän ohjelmaa katsomalla saattoi huomata, että EKL ja Kisakeskus olivat rakentaneet virkistyspäivälle niin tiiviin ja monipuolisen ohjelman, että siitä löytyisi varmasti jokaiselle jotakin.

Liikuntaa ja virikkeitä joka lähtöön

Päivän aikana oli mahdollista kokeilla uusia liikuntalajeja ja saada tietoa kaikille tarpeellisiin arkiharjoitteisiin, kuten tasapainoiluun, rentoutukseen, venyttelyyn ja jumppaan eri muodoissaan. Kilpailuhenkisimmät saivat ratkoa virkistyspäivien mestarit mölkyssä ja tikanheitossa. Iltapäivän päivätanssit olivat rentouttava ja hauska ohjelmanumero, jossa liikunta ja sosiaalinen yhdessäolo näyttävät parhaat puolensa. Kisakeskuksen ympäristö tarjosi myös hienon mahdollisuuden sauvakävelyyn. Rantasauna uintimahdollisuuksineen oli lämpimänä koko päivän ja trubaduuri laulatti osallistujia leirinuotiolla.

Myös Kisakeskuksen upouusi frisbeegolfrata oli kokeiltavissa. Frisbeegolfissa yhdistyy hienosti liikunta, luonto, käden tarkkuus ja pienimuotoinen kilpailu – ainakin omia rajojaan vastaan. Löytyisikö siitä senioreille uusi ympärivuotinen harrastus?

Tiiviiseen päivään sisältyy satoja eri tarinoita. Tässä niistä muutama.

”Jätkän Humppa toimii aina”

Kunnon päivätanssit kuuluvat erottamattomana osana kunnon virkistyspäivään. Se on rentoa liikuntaa ja sosiaalista yhdessäoloa parhaimmillaan. Taisipa siellä näkyä vähän silmäpeliäkin! Päivän tahdeista vastasi suosittu Lohjalainen Bell-Ami -yhtye, jonka kaksikko Jukka Kivinen (koskettimet) ja Keijo Laiho (laulu) kertoivat kiertävänsä ahkerasti lähinnä pääkaupunkiseudun eläkeläistansseja. Poikien repertuaari on varsin laaja ja biisivarastoa on kertynyt vuosikymmenien ajalta. Yhtye sai vipinää tanssilavalle, kun nuottivarastosta kaivettiin ikiklassikko Jätkän Humppa. Bassot täysille ja nupit kaakkoon – toimii aina!

”Rauta-Ahon Rami johtaa tikkakisaa, tuloksella 35”

”Nyt on kyllä todella jännittävä tilanne päällä” – totesi tikkakisan kirjanpitäjä, kun uudet yrittäjät kävivät kyselemässä tilannetta ennen omaa kisasuoritustaan. Lajina oli kaikkien tuntema 5 metrin tikanheitto, joka myös mökkitikkana tunnetaan. Heittotyylejä oli monia, joillakin tikka lähti kevyellä pubityönnöllä ja toisesta ääripäästä löytyi taas Ruuskasen Antin kehittämä matala ja kova heitto. Piirimestaruus oli katkolla ja sitä todellakin tavoiteltiin. Niinhän siinä lopulta kävi, että ei ollut tänään Ramin voittanutta, vaan hän sai kotiin viemisiksi hienon pokaalin ja kilpakumppaneiden kehut kaupan päälle.

”Petanque ja boccia ovat todellisia taktiikkapelejä”

Näin totesi Nikulaisen Pentti esitellessään boccian ja petanquen heittotekniikkaa ja kilpailun taktisia saloja. Pentti kertoi, että Lohjan seudulla varsinkin petanque on erittäin suosittu eläkeläislaji. Harjoitteluryhmän kokoontuvat useita kertoja viikossa ja kilpailuihinkin pyritään ottamaan osaa mahdollisimman usein. Pentin mukaan taktinen puoli on muistuttaa jopa shakkia. Parhaat pelaajat osaavat ajatella taktiikkaa monta heittoa eteenpäin.

”Kurrin Jari oli nuorena lupaava yleisurheilija”

Vantaalainen urheilulegenda Eero Hosio kertoi kahvilassa todella mielenkiintoisia tarinoita pitkästä urheilu-urastaan. Häneltä löytyy todellakin perspektiiviä; yli 40 vuoden ura sekä yleisurheilun että hiihdon valmentajana sekä henkilökohtaiset 10 SM-tason mitalia ovat saavutuksia, joita on vaikea ylittää. Kurrin Jari oli esimerkiksi juossut jo aivan juniorina 1000 metriä kolmeen minuuttiin ja oli kaikkiaankin erittäin lupaava yleisurheilija sekä juoksuissa että hypyissä. Eero kertoi myös, että Selänteen Teemulta löytyy 12 lajin piirinmestaruudet eri urheilulajeista. ”Kyllä poikien lahjakkuus ja voitontahto näkyivät jo aivan nuorina ja veivät heidät todella pitkälle, kun oma leipälaji sitten löytyi” – kertoili Eero.

 ”Ei meiltä kyllä ruoka lopu – Kisiksen keittiö hoitaa hommat”

Kisakeskuksen keittiö oli hyvin varustautunut päivän kattauksiin. Keittiöstä vastaava Oili Raivio-Jylhä kertoi värikkääseen tapaansa, että tarvikkeita on tullut rekkalasteittain edellisenä päivänä ja kaikki on valmiina. ”Kun vaan tuo eri kattausten rytmitys toimii, niin meillä ei ole mitään hätää. Tuolien loppuminen on suurin uhka – ei ruoan määrä tai sen laatu” – totesi Oili ja tarkasti samalla, että salaattipöydässä on kaikki kunnossa.

”Nyt pitäisi vielä voittaa Inkoo”

Mölkky oli virkistyspäivän suosituin ulkolaji. Moni yhdistys oli lähettänyt kisaan useamman joukkueen ja järjestäjät olivat myös varustautuneet kilpailuun rakentamalla todella hienot heittopaikat. Itä-Hakkila II valmistautui semifinaaliin tunnollisesti. Suunniteltiin heittojärjestystä ja mahdollista kisataktiikkaa. Kannustushuudot kaikuivat yli kisakentän ja kaikesta aisti, että mölkkymestaruuden voittaminen on monelle yhdistykselle yksi päivän päätavoitteista.

”Rahnasto – Nieminen – Rahnasto – Nieminen”

ekl-aloitus

Kisiksen liikunnanohjaaja Mikko Harkonmaa antoi päivän päätteeksi jumppasalissa todella monipuolisia ohjeita omatoimiseen jumppaan. Yhdessä harjoituksista seurattiin tennisottelun etenemistä ja avattiin samalla niskojen ja hartioiden lukkoja. Mikko piti jumppatuokion päätteeksi todella vaikuttavan kannustuspuheen elinikäisen liikunnan tärkeydestä. ”Nykyinen seniorisukupolvi on laittanut nuorempana rahaa pankkiin, kun liikunta ja fyysinen toiminta on aina ollut olennainen osa arkea. Sen avulla on vanhempanakin mahdollisuus oppia paljon uusia asioita” – totesi Mikko ja sai näistä tärkeistä kannustuksista ansaitut aplodit.

”Ja voittaja on….”

Päivä päättyi palkintojenjakoon. Kaikkien kilpailujen kärkikolmikot palkittiin hurraa-huutojen saattelemina. Monen olo oli kuin Usain Boltilla, kun kaverit onnittelivat ja kamerat kuvasivat. Palkintopöytään oli myös varattu valtava määrä hyödyllisiä palkintoja arvontoja varten. Kisakeskus oli lahjoittanut omana palkintonaan täyshoidollisen aktiiviloman, joten onnellista voittajaa odottaa paluu Kisiksen maisemiin jo lähitulevaisuudessa.

EKL:n väki kiitti palkintojenjaon jälkeen isäntiä hyvin organisoidusta ja hyvähenkisestä päivästä. Kisakeskuksen toimitusjohtaja Merja Vuorinen toivotti puolestaan kaikki tervetulleiksi uudelleen. ”Tänne voi kyllä tulla ihan ilman kurssiakin. Majoitus, ruokailu ja suorituspaikat ovat käytettävissä myös omatoimiseen harrastamiseen” – totesi Merja lopuksi.

”Tällaisena päivänä kaikki ovat voittajia” – todettiin lähes yhdestä suusta, kun palkintopöytä viimein tyhjeni.

Kaikki hyvä loppuu aikanaan

Aamuinen bussiletka alkoi taas täyttyä, kun kurssilaiset aloittivat paluumatkaansa. Yhdistysten vastaavat huusivat joukkojansa kokoon ja odottelivat viimeisiä kyytiläisiä. ”Taas se Kössi on kateissa” – kuului jostakin bussista ja kommenttia säesti iloinen naurunremakka.

EKL-kurssilaisten lähtiessä paluumatkalle alkoi Kisakeskus täyttyä Biddy – koripalloleirin 10 – 12 vuotiaista junioreista. Varsinainen sukupolvien kohtaaminen samaan aikaan! Olennaisin ero liittyi kuitenkin vain ikävuosiin. Sama into ja yhdessä tekemisen meininki oli vahvasti läsnä molemmissa porukoissa. Ja Oili joukkoineen aloitti taas keittiössä uuden kattauksen junioreita varten….

Mikä on EKL?

Eläkkeensaajien Keskusliitto on yli 80 000 jäsenellään maan toiseksi suurin eläkeläisjärjestö, joka elää aktiivisesti mukana eläkkeensaajan arjessa. Liitto on tehnyt edunvalvontatyötä jo yli 50 vuotta. Liitto on myös vahvasti mukana tukemassa jäsentensä liikunta- ja virkistystoimintaa.