”Halusin ammatin, jossa voin auttaa ihmisiä voimaan paremmin”

Näin kiteyttää Annika Myllykoski uranvaihdoksensa perimmäisen tarkoituksen. Hän oli toiminut jo aikaisemminkin palveluammatissa parturi-kampaajana, mutta halusi kuitenkin päästä vielä syvemmälle asiakkaidensa kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Annika oli jo ennen liikunnan ammattitutkinnon koulutusta aloittanut aktiivisen kuntosaliharrastuksen ja tahtoi ammattitutkinnon kautta myös liikunnasta ammatin itselleen. Annikalle yrittäjyys oli koko ajan yksi päämääristä ja hän pyörittää nykyään omaa KUNTO-AM yritystään Länsi-Uudellamaalla. Hänen palveluvalikoimiinsa kuuluu personal trainer -palvelujen ohella myös ravintovalmennus. Asiakaskunta vaihtelee himokuntoilijoista painonpudottajiin.

Mitä tutkinnon jälkeen – löytyykö ura liikunnan parista?

Kyselimme mietteitä koulutuksesta ja sen jälkeisistä tapahtumista Annika Myllykoskelta ja Laura Caloniukselta, liikunnan ammattitutkinnon vuonna 2015 suorittaneilta opiskelijoiltamme.

”Ajattelin lyödä kaksi kärpästä yhdellä iskulla – saada hyvän peruskoulutuksen liikunta-alalle sekä personal trainer -pätevyyden. Sain koulutusjakson aikana todella hyvää opetusta näihin molempiin ja haaveestani perustaa oma PT-yritys tuli totta. Arvostin koulutusohjelmassa paljon sitä, että ryhmämme oli hyvin tiivis ja sopivan pieni. Kouluttajilla jäi hyvin aikaa panostaa meihin kaikkiin yksilötasolla. Sain juuri sellaisen koulutuksen, jota tarvitsin ja parhaan mahdollisen avun siirtyä suunnitelmissani eteenpäin”

Annika mainitsee koulutuksen parhaina puolina oman kehittymisensä ihmisten liikunnan ohjaamiseen. ”Sain ammennettua kouluttajilta erilaisia opetustyyliä ja siitä se omakin sitten kehittyi kurssin aikana.”

”Sain hyvän johtajakoulutuksen”

Laura Calonius tuli mukaan Kisiksen koulutusohjelmiin Terveenä Takaisin Työelämään (TETY) kurssin kautta. Hänen oli pakko tehdä uranvaihdos ja fyysisistä syistä jättää työt hevosten parissa. TETY -ohjelma sai hänet hakeutumaan myös jatkokoulutukseen liikunnan ammattitutkinnon kautta.

”Sain Kisiksestä henkisen heräämisen liikuntaan ja ymmärsin sen positiivisen vaikutuksen kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin. Opiskelu antoi minulle valtavasti itseluottamusta ja ohjausharjoitusten kautta huomasin, että minähän olen hyvä tässä!”

Laura kertoo saaneensa hyvät ja monipuoliset perustaidot koko liikunta-alan kirjosta. Hänelle tuli myös PT-tutkinnon lopputodistus positiivisena yllätyksenä peruskoulutuksen ohella, vaikka se ei ollutkaan ensisijainen syy koulutukseen hakeutumiseen.

”Vuorovaikutuksen saaminen eri liikuntaryhmien kanssa oli ensiarvoisen tärkeää ja se on paljon opettajan persoonasta ja asenteista kiinni. Esimerkiksi senioriryhmän ohjaaminen alussa oli haastavaa, mutta hyvin se lähti siitä sujumaan”. Eri koulutuksissa melottiin, jumpattiin, ammuttiin jousella, heitettiin frisbeegolfia, ulkoiltiin, kiipeiltiin” – Lauran lista eri aktiviteeteista on loputon!

Lauran ura Liikunnan Ammattitutkinnon jälkeen on tienristeyksessä. ”Olen tehnyt liikunnan tuntiopettajan työtä, mutta harkinnassa on edelleen esimerkiksi jatko-opinnot liikunnan alalla tai erikoistuminen luonto- ja eräpuolelle. Niihin saamani peruskoulutus antaa loistavat edellytykset.

Annikan terveiset ja vinkit uusille opiskelijoille:

  1. Käytä koulutusaika viisaasti – saat paljon eväitä mukaasi tulevaisuutta varten
  2. Mieti työharjoittelupaikka tavoitteesi mukaan ja valitse useampi, mikäli se on mahdollista
  3. Kysy apua ja neuvoa aina, kun se on mahdollista – kaikki auttavat mielellään
  4. Verkostoidu ja luo suhteita – harjoittelupaikat, opettajat ja opiskelutoverit ovat hyvä verkosto tulevaisuudessa
  5. Katso ja kuuntele – se on kaiken oppimisen perusedellytys

Liikunnan Ammattitutkinto – ovi tulevaisuuden ammatteihin!

Liikuntaan liittyvien ammattien ennustetaan kasvavan voimakkaasti lähivuosina. Puhutaan jopa tuhansista uusista työpaikoista. Tämä näkyy jo nyt esimerkiksi personal trainer – toiminnan ympärille muodostuneista uusista palveluyrityksistä, joita ei käytännössä ollut lainkaan muutama vuosikymmen sitten. Tavalliset kuntoilijatkin ovat löytäneet kunto- ja jumppasaleille ja haluavat tätä kautta monipuolistaa harrastustaan. Tämä kaikki liittyy läheisesti hyvinvointibuumiin, jossa ihmiset ovat tulleet yhä kiinnostuneimmiksi omasta terveydestään sekä liikunnan että ravinnon näkökulmasta.

Monipuolinen koulutus avaa tietä myös jatko-opintoihin

”Kisakeskuksen Liikunnan Ammattitutkinto (LAT) on koulutusohjelma, jonka tavoitteena on antaa monipuolinen tieto koko liikunta-alan kirjosta. Joillekin se on polku jatko-opintoihin, toisille taas suora tie työelämään tai yrittäjyyteen. Olemme satsanneet tähän viime vuosina erittäin paljon ja pystymme tarjoamaan opiskelijoille hyvin monipuolisen koulutusohjelman, josta saa taatusti hyvät lähtötiedot ja – taidot omalle urapolulle. Koemme tekevämme arvokasta ja pitkäjänteistä työtä kansanterveyden edistämisen eteen”

 

 

Lisätietoja Liikunnan Ammattitutkinnosta:

https://kisakeskus.fi/lat-liikunnan-ammattitutkinto-2/