8 syytä miksi valmentajakoulutus sopii juuri sinulle

Kisakeskuksen blogin tavoitteena on nostaa esille Urheiluopisto Kisakeskuksen ajankohtaisia asioita sekä lisätä ihmisten tietoutta liikuntaa ja urheilua kohtaan. Blogissa esittelemme koulutuksia, annamme hyödyllisiä liikuntavinkkejä ja tuomme esille sekä Kisakeskuksen että Raaseporin liikuntamahdollisuuksia.

Ensimmäisessä blogitekstissämme avaamme tutkintoon valmistavaa koulutusta nimeltä Liikunnan ja valmennuksen ammattitutkinto -valmennuksen osaamisala. Kyseessä on aikamoinen sanahirviö ja siksi koulutukseen viitataan tekstisämme ja sivuillamme lyhyemmin valmentajakoulutuksena. Valmentajan osaamisala -valmentajakoulutus on erinomainen mahdollisuus urheiluvalmentajalle kehittää omia valmennustaitojaan, syventää omaa osaamista ja toteuttaa oppimista käytännön valmennuksessa. Valmentajakoulutus alkaa Urheiluopisto Kisakeskuksessa 27.9.2021. Tässä kahdeksan syytä hakea mukaan koulutukseen, mikäli epäröit vielä!

1. Valmennuksen osaamisalan koulutus yhdistää sujuvasti valmennustyön ja opiskelun

Valmentajakoulutus tähtää siihen, että opiskelija pystyy oppimaan valmennustaitoja ja käyttämään näitä hyväkseen omassa käytännön valmennuksessa. Lähijaksoja on kahdeksan ja opiskelupäiviä on jokaista jaksoa kohden kolme. Lähijaksot ovat osallistavia ja sisältävät paljon käytännön harjoitteita. Lähijaksojen välissä opiskelija suorittaa etätehtäviä ja toteuttaa valmennusprosessia tavoitteidensa mukaisesti. Valmennusprosessin lopussa ammattitaito todennetaan käytännön valmennuksen näytössä, jolla varmistetaan, että opiskelijalla on valmiudet toimia ammattivalmentajana.

2. Valmennuksen osaamisalan valmentajakoulutus on monipuolinen kokonaisuus

Vuoden aikana saat tietoa mm. pedagogiikasta, fyysisten ominaisuuksien kehittämisestä, testaamisesta, ravinnosta, palautumisesta, henkisestä valmennuksesta. Näiden asioiden oppiminen on käytännönläheistä ja opetuksesta vastaavat alan ammattilaiset. Valmentajakoulutuksen lähijaksot järjestetään Urheiluopisto Kisakeskuksessa, jossa sinulla on erinomaiset tilat ja puitteet oman valmennuksen kehittämiselle ja liikunnan harrastamiselle.

3. opit suunnittelemaan, organisoimaan, valmentamaan ja arvioimaan omaa valmennustyötäsi.

Valmentajakoulutus on vuoden mittainen prosessi, joka alkaa omien arvojen ja valmennusfilosofian kirkastamisella sekä tavoitteiden asettamisella. Prosessin edetessä suunnittelet ja opit organisoimaan valmennusta, saat käytännön työkaluja valmentamisen tueksi ja kehität jatkuvasti omaa valmentajuuttasi. Valmentajakoulutus tähtää pitkäjänteiseen ja sitoutuneeseen sekä urheilijalähtöiseen valmennukseen. Valmennuksen osaamisalan koulutus vaatii sinulta jatkuvaa halua kehittyä valmentajana ja sitoutumista sinun ja valmennettaviesi väliseen vuorovaikutukseen.

4. monilajisuus antaa monipuolisen näkökulman valmentamiseen

Vaikka haluaisit kehittyä juuri oman lajisi valmennuksessa, on tärkeää saada uusia ja erilaisia näkökulmia omaan valmennukseen. Valmentajakoulutuksen aikana pääset tutustumaan ja kuulemaan näkökulmia urheiluvalmennukseen niin yksilö- kuin joukkuelajienkin näkökulmasta. Ajatusten vaihto lajien ammattilaisten välillä on tärkeää ja siksi koulutuksissa on merkittävässä osassa ryhmäytyminen, vuorovaikutus, erilaiset pienryhmätehtävät sekä opiskelijoiden välinen vertaisarviointi. Valmentajakoulutus voi olla myös luonteva keino aloittaa yhteistyö valmentajien ja eri lajien välillä.

5. Löydä oma valmennuksen punainen lanka!

Valmennuksen osaamisalan koulutuksessa pääpaino on pitkäjänteisessä, urheilijalähtöisessä valmennuksessa, joka perustuu molemminpuoliseen vuorovaikutukseen. Toimintaasi valmentajana ohjaavat arvot, jotka jokainen opiskelija kirkastaa opiskelun alussa. Omien arvojen mukaan valmentaminen asettaa valmennukselle raamit. Kun kerrot omat arvosi ja toimintatapasi valmennettaville, luo se turvallisemman ympäristön myös urheilijalle. Prosessimuotoisessa koulutuksessa opit jatkuvasti lisää itsestäsi ja koulutus kehittää luovuttasi, kun kokeilet uusia ja erilaisia toimintatapoja valmennettaviesi kanssa.

6. ammattilaisia urheiluseuraan oppisopimuskoulutuksen avulla

Koulutetut ammattilais- ja osa-aikaiset valmentajat lisäävät urheiluseuran ammattimaisuutta. Vaikka Suomalaisessa urheilujärjestelmässä myös vapaaehtoisten rooli on merkittävä, on tärkeää että koulutetut valmentajat pystyvät kehittämään seuran toimintaa ja valmennusta vastaamaan lajin vaatimuksia. Oppisopimuskoulutuksen avulla seura voi palkata uuden työntekijän tai kouluttaa seuran oman valmentajan. Oppisopimus on seuralle edullista, sillä seuralle syntyvät kulut koostuvat ainoastaan työntekijän palkasta. Itse koulutuksen kustannuksista vastaa paikallinen oppisopimuskeskus. Oppisopimuksesta voit lukea lisää esimerkiksi täältä,

7. opiskelijan kehittymistä tuetaan koko opiskelujakson ajan

Vaikka suuri osa opiskelusta tapahtuu valmentajakoulutuksessa opiskelijan omassa valmennusympäristössä, huolehdimme siitä, että opiskelijan opintojen eteneminen sujuu suunnitellusti. Jokaisella opiskelijalla tulee opintojen aikana haasteita, mutta koulutuksen opettajien johdolla haasteisiin on helpompi vastata. Jokaisen lähijakson välissä opiskelijaan pidetään yhteyttä etä- ja puhelinkeskusteluiden avulla. Keskusteilujen aikana opiskelijalla on hyvä mahdollisuus saada tukea opiskelujen lisäksi myös valmentamiseen liittyvissä haasteissa ja kysymyksissä.

8. opettajilla on kokemusta yksilö- ja joukkuelajeista

Valmentajakoulutuksen opetuksesta vastaa Pekka Roilas sekä Reino Kärkkäinen. Pekalla on kokemus joukkuelajien valmennuksesta jääkiekon puolelta. Pekka on valmentanut sekä Tanskassa että Suomessa ja toiminut valmennustehtävien lisäksi junioripäällikkönä Espooon Palloseuran Jääkiekko ry:ssä. Pekka on suorittanut liikunnanohjaajan ammattitutkinnon sekä valmentajan ammattitutkinnon.

Reino Kärkkäinen on valmentajan osaamisalan tutkinnon toinen opettaja. Reino on 59 vuotias valmennuksen ja liikunnan monipuolinen asiantuntija. Reino on valmistunut Jyväskylän liikuntatieteellisestä tiedekunnasta ja hänen lajinaan on kestävyys- ja pikajuoksu. Lisäksi hän on toiminut Urheiluopisto Kisakeskuksessa valmennus- ja testauspäällikkönä vuosina 2010-2012.Mikäli kiinnostuit 

Valmentajakoulutus Reino Kärkkäinen

reino kärkkäinen

Valmentajakoulutus Pekka Roilas

pekka roilas

Mikäli kiinnostuit valmentajakoulutuksesta, mutta sinulla on kysymyksiä tutkintoon liittyen, ota yhteyttä tutkintovastaava Pekka Roilakseen: pekka.roilas@kisakseskus.fi